COELIAKIE

Heb jij of je kind(je) de diagnose van coeliakie gekregen? Laat je dan goed begeleiden door een allergiediëtist zodat de voeding volwaardig blijft! Je ontvangt een overzicht van glutenvrije voedingsmiddelen en aangepaste recepten om je op weg te helpen. Maak een afspraak .


Coeliakie, ook glutenintolerantie genoemd, is een auto-immuunziekte. Dit is een aandoening waarbij de darmen beschadigd worden door het eten van gluten. Er ontstaan dan ontstekingsreacties in de dunne darm. De darmvlokken gaan daardoor kapot waardoor voedingsstoffen minder goed opgenomen kunnen worden.

De klachten bij coeliakie verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben zelfs nauwelijks klachten. De meest voorkomende symptomen zijn: chronische diarree, obstipatie, buikpijn, opgezette buik en winderigheid. Soms is er ook sprake van bloedarmoede, depressie, botontkalking, vertraagde puberteit, vermoeidheid … De klachten kunnen trouwens op iedere leeftijd ontstaan.

Door een bloedonderzoek gaat de arts na of er antilichamen voorkomen die wijzen op coeliakie. Indien nodig wordt een dunne darmbiopsie gedaan om definitief uitsluitsel te geven. Indien de coeliakie niet onder controle is, wordt het risico op voedingstekorten groter. Om dat te voorkomen is het noodzakelijk om je strikt aan een glutenvrij dieet te houden. 

Gluten zijn eiwitten aanwezig in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in alle producten op basis van deze graansoorten. Boekweit en haver zijn van nature glutenvrij, toch zijn ze verboden binnen het glutenvrij dieet omdat er een grote kans op kruiscontaminatie is. Enkel haver en boekweit voorzien van het glutenvrije logo zijn toegelaten. Ook voor andere bloem- en meelsoorten blijft het uitkijken omdat er contaminatie kan zijn.

​​​​​​​Een levenslang strikt glutenvrij dieet is noodzakelijk. Gluten dient verplicht vermeld te worden in de ingrediëntenlijst op de verpakkingen. Lees daarom goed de etiketten. Verpakte voedingsmiddelen met de vermelding "kan sporen van gluten bevatten" hoeven niet vermeden te worden. Er bestaat hier geen wetgeving rond. Dat maakt dat ook producten waar geen waarschuwing op staat, sporen van gluten kunnen bevatten. De melding heeft dus weinig waarde. Indien je volledig sporenvrije producten wilt, kan je kiezen voor glutenvrije producten gemaakt in een glutenvrij bedrijf. Je kan deze producten herkennen aan dit logo: 

Afbeeldingsresultaten voor logo glutenvrij

Zorg dat je zelf de voedingsmiddelen niet gaat contamineren. Werk daarom zeer proper, houd de glutenvrije producten verwijderd van de gewone producten, zorg voor aparte botervlootjes, chocopot, bakvormen, frituurketel, broodrooster ... Houd de tafel en het werkblad kruimelvrij. Koop enkele verpakte glutenvrije producten, controleer ook knutselmateriaal ...