Aardappelgratin met prei

Nodig voor 4 pers
500 g aardappelen – 2 stengels prei – 250 ml sojaroom – 50 ml melk –
1 kl gedroogde tijm – 3 laurierblaadjes – ½ tl zout – olijfolie – 2 el fijngehakte peterselie (vers of diepvries) - peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de room, melk, look, rijm, laurier, zout en voldoende peper in een steelpannetje en breng aan de kook op een zacht vuurtje. Laat ongeveer 1 minuut zachtjes koken. Draai het vuur uit en zet de room opzij. Maak de prei zuiver. Snijd in de lengte in vier en daarna in fijne reepjes. Stoof de prei aan in olijfolie. Laat 5 minuten sudderen tot hij gaar is. Kruid met peper, zout en peterselie. Schil de aardappelen, spoel ze en snijd in flinterdunne schijfjes met behulp van een mandoline of rasp. Schep de aardappelschijfjes onder de room. Verdeel de helft van de prei in een ovenschotel. Leg er de helft van de aardappelschijfjes bovenop. Verdeel hier de overige prei overheen en daar bovenop opnieuw aardappelschijfjes. Schenk de overgebleven room over de ovenschotel en plaats 45 min. in de oven. (naar een idee van Karola's Kitchen)