Low-FODMAP-dieet

Low-FODMAP-dieet

Heb jij veel last van

- een opgeblazen gevoel

- buikpijn, buikkrampen

- misselijkheid, braakneigingen

- diarree, constipatie

- winderigheid

...

Durf je amper de deur uit omwille van bovenstaande klachten?

Dan kan een low-FODMAP-dieet waarschijnlijk verlichting brengen.


FODMAP's zijn koolhydraten die bij mensen met gevoelige darmen klachten kunnen veroorzaken. Het low-FODMAP-dieet werd oorspronkelijk ook ontwikkeld om de klachten bij prikkelbare darm onder controle te krijgen. Ondertussen heeft het dieet zijn nut bij andere maag- en darmziekten ook bewezen. Een goede diagnose is wel belangrijk zodat we de juiste voedingsaanpassingen kunnen doorvoeren.

Ik was in 2013 één van de eerste diëtisten in Vlaanderen die het low-FODMAP- dieet toepaste. In de loop der jaren is het dieet hard geëvolueerd. Momenteel zal ik zelden het volledige low-FODMAP-dieet nog inzetten aangezien het best wel ingewikkeld en ingrijpend is voor de persoon zelf en zijn omgeving. Op lange termijn is het ook nefast voor het darmmicrobioom en dat microbioom willen we juist versterken. Dat is trouwens ook één van de redenen dat de strenge versie van het low-FODMAP-dieet slechts tijdelijk mag gevolgd worden.

Het is ook vaak niet nodig om het low-FODMAP-dieet volledig in te zetten. Vaak zijn andere voedingsaanpassingen of een gedeeltelijk low-FODMAP-dieet voldoende om de triggers van de klachten op te sporen en/of om de klachten onder controle te krijgen. En het eindresultaat is even goed. Laat je dus niet tegenhouden door negatieve verhalen die je hoort over het dieet of door een overaanbod aan (mis)informatie aangezien we altijd een persoonlijke oplossing zoeken zodat jij ook jouw maag- en darmklacten onder controle krijgt en terug voluit kan genieten van alles wat het leven te bieden heeft.

graag een afspraak


Om gezond te zijn hoeft jouw eetpatroon helemaal niet perfect te zijn!

Oef ...


Persoonlijke aanpak van het low-FODMAP-dieet

Als jij de diagnose hebt gekregen van prikkelbare darmen (PDS) of de gastro-enteroloog raad je een FODMAP-arm dieet aan om je klachten onder controle te krijgen, dan is het nuttig om een afspraak te maken.

Ik luister naar jouw verhaal, inventariseer jouw klachten en informeer naar jouw eetpatroon en leefstijl. Indien nodig, starten we met jouw voeding evenwichtiger te maken. Ondertussen kan je eventueel een voedings- en klachtendagboek bijhouden om mogelijke triggers op te sporen. Indien er een (FODMAP)trigger in ons vizier komt, kunnen we gericht gaan elimineren. Indien er geen trigger in het oog springt, starten we met een (gedeeltelijk) low-FODMAP-dieet. Je ontvangt een overzicht van voedingsmiddelen die je wel nog kan eten zonder klachten. Ik leer je producten te beoordelen a.h.v. hun etiket. We zoeken alternatieven zodat jouw voeding nutririoneel volwaardig blijft. Daarnaast ontvang je recepten om je op weg te helpen en tips om jouw sociale leven verder te zetten of terug op te nemen. We gaan ook de basis aanpakken, het darmmicrobioom verbeteren en jouw stressniveau verlagen.

Als na en eliminatieperiode van 2 tot 4 weken jouw klachten verminderd zijn, starten we met het gecontroleerd herintroduceren. Dit is belangrijk om de echte triggers te identificeren en om terug zoveel mogelijk variatie in je eetpatroon te krijgen. Normaal ben je ook niet gevoelig voor alle FODMAP’s. Als jouw triggers bekend zijn, kunnen we jouw voeding verder personaliseren zodat je het op langere termijn kan volhouden.  Als vervolg kan er gewerkt worden rond het boosten van jouw darmgezondheid.  Na 6 maanden kan terug  herbekeken worden in hoeverre de trigger(s) nog klachten veroorzaken.  De verschillende stadia dienen allemaal correct doorlopen te worden, vandaar is gespecialiseerde begeleiding aan te raden.


STAP 1: ELIMINEREN

Gedurende 2 tot 6 weken worden mogelijke triggers geëlimineerd.


STAP 2: HERINTRODUCEREN

De volgende weken worden mogelijke triggers stapsgewijze geherintroduceerd.


STAP 3: PERSONALISEREN

De voeding wordt gepersonaliseerd zonder de trigger(s).

Share by: