citroen meringuetaart

Citroen meringuetaart

Vrij van ei, koemelk, lactose, noten, pinda en soja

Vegan taart, geleerd tijdens een online baksessie.

Nodig

deeg voor 3 taartbodems

500 g patisseriebloem - 500 g plantaardige margarine op kamertemperatuur - 1 glas koud water met 1 tl zout


taartvulling

2 citroenen - 100 ml wortelsap (vers geperst) - 100 ml kokosroom (minimum 20% vet) - 130 g suiker - 15 g maïzena - 3 g agar-agar - 2 g zout


meringue

 125 g aquafaba (water uit het blik van bonen of kikkererwten) -

75 g suiker - 3 g agar-agar

Bereiding

Deeg

Meng de helft van de bloem met de helft van de in stukjes gesneden margarine. Giet er de helft van het gezouten water bij en meng met je handen. Blijf mengen en voeg meer bloem, margarine en water toe tot alles gemengd is. Verdeel in 3 bollen. Verpak 2 bollen strak in huishoudfolie en duw ze in de diepvries voor later. Rol de 3de bol uit tussen 2 vellen bakpapier. Rol al uit zoals de grootte van taartbodem. Leg dit in de koelkast. Verwarm de oven op 180 °C (hete lucht).


Taartvulling

Rasp de zeste van de citroenen en pers het sap eruit. Voeg al de andere ingrediënten toe en breng aan de kook. Roer goed en laat 30 seconden doorkoken. Doe de vulling in een kom en laat 20 min. afkoelen. Roer nog even met een garde.  Dek dan af met huishoudfolie (op de vulling zodat er geen velletje ontstaat). Plaats in de koelkast.


Taartbodem

Neem het deeg uit de koelkast en leg in de taartvorm (tussen het bakpapier). Duw goed aan en draai het deeg boven de rand naar binnen toe. Prik gaatjes in de bodem. Vul met blindbakvulling en bak de taartbodem 20 minuten in het midden van de oven. Haal daarna de blindbakvulling weg en het bovenste bakpapier. Wrijf de bovenrand in met aquafaba. Zet de taart terug 20 minuten in de oven. Laat daarna afkoelen.


Taart

Neem de taartvulling uit de koelkast en mix er door met de staafmixer. Doe de vulling in de taart. Maak de merinque door de aquafaba met de agar-agar aan de kook te brengenL Laat 30 seconden doorkoken. Breng over in een hoge kom en klop stijf terwijl je beetje bij beetje de suiker toevoegt. Klop op tot een stevis schuim. Schep de merningue op de taart. Kleur lichtbruin met een crème bruléebrander.

Share by: