Donuts

Glutenvrije donuts

Vrij van gluten, koemelk, lactose, noten, pinda, tarwe en FODMAP-arm

Deze zijn niet gemakkelijk te vinden, dus maken we ze zelf!

Nodig voor 10 stuks

130 g glutenvrije bloem (Schar) – 150 ml ongezoete lauwwarme sojadrink – 30 g vloeibare lactosevrije margarine – 1 ei – 1 zakje gedroogde gist (11 g) –

1 eetlepel suiker – 1 zakje vanillesuiker (10 g) – snufje zout – kristalsuiker voor de afwerking

Bereiding

Meng in een grote kom de gist met de suiker en een beetje van de lauwwarme sojadrink. Laat dit 5 minuten staan. Zeef de bloem boven het gistmengsel en voeg de andere ingrediënten toe: margarine, ei, vanillesuiker, zout en de rest van de sojadrink. Meng alles goed onder elkaar en dek de kom af met een vochtige keukenhanddoek. Laat het deeg minstens 30 minuten rijzen op een warme tochtvrije plek. Haal het deeg daarna voorzichtig uit de kom. Leg het op een stuk bakpapier. Leg bovenop ook een stuk bakpapier en rol het deeg uit tot 1,5 cm dikte. Steek nu met een serveerring van ongeveer 8 cm “donuts” uit. Met een appelboor steek je het rondje in het midden uit. Laat de donuts afgedekt nog een half uurtje liggen. Verhit frituurolie tot 180°C. Leg 3 donuts in het frituurmandje, dompel onder en laat ongeveer 2 minuten bakken aan iedere kant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Haal ze daarna meteen door een bakje met kristalsuiker.

 

Share by: