Glutenvrije oliebollen/smoutebollen

Glutenvrije oliebollen/smoutebollen

vrij van gluten, koemelk, lactose, noten, pinda, tarwe en FODMAP-arm

Smoutebollen, of oliebollen zoals onze noorderburen het noemen ...voor  zover ik weet eten we in België "smoutebollen" vooral op de kermis in een grote puntzak en in Nederland worden de "oliebollen" vooral met oud-nieuw gebakken. Ik heb voor jullie een glutenvrije versie en ze smaken heel lekker!

Nodig voor 12 stuks

130 g glutenvrije bloem (Schar) - 1 zakje gedroogde gist (11 g) - 150 ml sojadrink - 1 ei - 1 eetlepel suiker - 30 g vloeibare koemelkvrije margarine - snufje zout

Bereiding

Verwarm de sojadrink tot lauwwarm. Meng de gedroogde gist met de suiker en een geutje van de lauwwarme sojadrink. Laat dit mengsel 5 minuten staan. Zeef de glutenvrije bloem boven het gistmengsel. Voeg de vloeibare margarine toe, het ei, een snufje zout en de rest van de sojadrink. Meng alles goed onder elkaar en dek de kom af met een vochtige keukenhanddoek. Laat het deeg minstens 30 minuten rijzen om een warme tochtvrije plek. Verhit frituurolie tot 180 °C. Leg 4 bolletjes deeg in de olie en bak goudbruin. Draai ze indien nodig even om. Laat de gebakken oliebollen uitlekken op keukenrol. Bestrooi voor het opdienen met poedersuiker.

Share by: