VOEDSELALLERGIE

Heb Jij zelf of jouw kind(je) de diagnose van voedselallergie gekregen, aarzel dan niet om contact op te nemen. Je leert jouw nieuwe mogelijkheden kennen om jouw leven zo kwaliteitsvol mogelijk verder te zetten. Je ontvangt een overzicht van voedingsmiddelen die je nog kan eten zonder klachten te krijgen en indien nodig, zoeken we alternatieven zodat jouw voeding of de voeding van jouw kind(je) volwaardig blijft. Daarnaast ontvang je aangepaste recepten om je op weg te helpen. 

Heb je nog geen diagnose gekregen en vermoed je een voedselallergie? Aan de hand van jouw verhaal bekijk ik het totale plaatje en bepaal ik welke onderzoeken je best kan aanvragen bij de arts/specialist. Of misschien heb je een intolerantie? Het verschil tussen een voedselallergie en een intolerantie is niet altijd even duidelijk. 

Samen gaan we er zeker uitkomen. Ik begeleid reeds meer dan 25 jaar mensen met voedselallergie/intolerantie.

IgE-gemedieerde voedselallergie

Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem op een onschadelijk eiwit in de voeding (= allergeen). De reactie ontstaat snel na inname van het allergeen (15 min. tot 2 uur na inname) en kan uitgelokt worden door een zeer kleine hoeveelheid. Dit heet een IgE-gemedieerde voedselallergie.

De symptomen van een IgE-gemedieerde voedselallergie kunnen zeer uiteenlopend zijn zoals kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten, niezen, benauwd, lopende neus, verstopte neus, urticaria, zwelling tong/lippen, jeuk, diarree, braken, eczeem … tot anafylaxie toe. Dat is een zeer ernstige levensbedreigende reactie.

Een voedselallergie komt vooral voor bij kinderen. De top 8 is allergie voor kippenei, koemelk, noten, pinda, schaal- en weekdieren, soja, tarwe en vis. Kinderen groeien vaak over hun allergie heen. Oudere kinderen en volwassenen ontwikkelen eerder een kruisallergie. Dit zien we vooral bij personen met hooikoorts. De eiwitten (allergenen) uit de voeding lijken zo sterk op die van de pollen dat het lichaam niet in staat is om deze van mekaar te onderscheiden. Kruisallergie voor appel spant hier de kroon!

Een kruisallergie met pollen veroorzaakt meestal het oraal allergiesyndroom (OAS). Het OAS is een zwelling van of jeuk/tinteling aan lippen, mond, keel of tong. Deze klachten treden ongeveer 15 minuten na inname van het voedingsmiddel op en ze verdwijnen spontaan na 20 minuten. Deze klachten zijn meestal onschuldig en je mag, indien gewenst, de voedingsmiddelen die de klachten veroorzaken blijven eten. Toch opgelet, er kunnen ook uitzonderingen zijn met zeer ernstige OAS-klachten, vooral na het gebruik van sojaproducten (drinks, dessert) en onbewerkte hazelnoten. Typisch voor deze kruisreactiviteit is trouwens dat enkel de onbewerkte producten klachten geven. Wordt het voedingsmiddel verhit, dan is de allergeniciteit verdwenen bv. appelmoes geeft geen klachten, verse appel geeft klachten - verse hazelnoten geven klachten, chocopasta met hazelnoten wordt verdragen. 

​​​​​​​De diagnose van een voedselallergie start met een uitgebreide, gerichte bevraging (anamnese) door de arts of de allergiediëtist. Wat wordt er gegeten, hoeveel wordt er gegeten, wat is de voorgeschiedenis, wat zijn de klachten, wanneer ontstaan de klachten … Ook de co-factoren dienen hierbij in kaart gebracht te worden zoals medicatie, stress, beweging … Indien er aanwijzingen zijn richting voedselallergie, wordt er een huidpriktest (HPT) en/of bloedtest (sIgE-test) gedaan door de arts. Let op, je kan positief reageren, dit wil zeggen “gesensibiliseerd” zijn voor een voedingsmiddel zonder dat er effectief een voedselallergie aanwezig is! Enkel in geval van klachten spreken we van een voedselallergie.

Behandeling: De enige manier om een reactie te voorkomen, is het uitlokkende allergenen geheel of gedeeltelijk te vermijden. Afhankelijk van het soort en de ernst van de allergie kunnen sommige allergenen onder bewerkte of verhitte vorm wel verdragen worden. Vandaar dat het noodzakelijk is om het voedsel dat symptomen veroorzaakt duidelijk te laten identificeren. Je kan dan selectief en doeltreffend elimineren. Het is belangrijk om een zo breed mogelijk scala aan voedingsmiddelen uit alle voedselgroepen te blijven eten. Op die manier wordt het risico op voedingstekorten beperkt. 

Een allergie kan met de jaren milder of net ernstiger worden. Kinderen kunnen ook uit bepaalde allergieën groeien. Een goede opvolging bij de arts is daarom belangrijk. Aan de hand van zijn bevindingen kan de allergiediëtist jouw voedingsplant telkens aanpassen. T

Niet-IgE-gemedieerde voedselallergie

Er bestaan ook niet-IgE-gemedieerde voedselallergieën (o.a. FPIES, FPIAP ...). Hierbij treden de klachten vertraagd op, 24u tot 48u na inname. Deze allergieën zien we meestal bij jonge kinderen, alhoewel ook oudere kinderen en volwassenen een niet-IgE-gemedieerde allergie kunnen hebben. Tot de niet-IgE-gemedieerde voedselallergieën behoren trouwens ook eosinofiele oesophagitis (EoE) en coeliakie. Deze kunnen allebei ontstaan op kinderleeftijd en op volwassen leeftijd. Bij vermoeden van coeliakie kan in eerste instantie een bloedtest dit bevestigen of uitsluiten. Een positieve bloedtest wordt meestal gevolgd door een darmbiopt voor de definitieve diagnose. EoE wordt gediagnosticeerd via een gastroscopie. ​​​​​​​